donderdag 14 januari 2016

Barbara Stok: De omslagDe omslag"De omslag" is een klein boekje van de Groningse striptekenares Barbara Stok over een keerpunt in het leven van de Groningse drukker Hendrik Nicolaas Werkman.

Werkman heeft een drukkerij opgericht die al 12 jaar bestaat. Het kost hem steeds meer moeite om de drukkerij open te houden. Hij informeert hoeveel abonnees hij kan verwachten. Dat zijn er maar 160. Hij moet de zaak sluiten.

Eigenlijk is dat zakendoen maar dom werk. Onze gevoelige portemonnee is zo vaak de barometer. Terwijl buiten belastingvrij de zon schijnt ( bij twee tekeningen waarbij Werkman op een bankje in een park zit). Hij komt een idee, met de materialen die hij heeft kan hij ook abstracte kunst maken. Zo is de kunstenaar Werkman geboren.

"De omslag" is zoals reeds gezegd maar een klein boekje, maar het vormt een prachtige inleiding tot het werk van Barbara Stok en ook maakt het nieuwsgierig naar het werk van Werkman. Aanbevolen!  

Zie ook haar autobiografische strip "Lang zal ze leven"

 

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat je hierover schrijft. Heb het al vaker in mijn handen gehad maar kreeg het idee dat het over een schilder ging waar ik niets mee heb. De tekeningen van Barbara Stok trekken mij wel altijd heel erg aan. Wellicht dat ik het toch eens aan ga schaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Niek, ik heb het boekje geleend via de bibliotheek. Dit is maar een dun boekje, maar zeer inspirerend. Ik ga proberen om al het werk van Barbara Stok via marktplaats te kopen. Groetjes, Erik

      Verwijderen