zondag 31 januari 2016

Colin Westerbeck & Joel Meyerowitz: BystanderProduct DetailsKunstboeken hebben meestal als nadeel dat de kwaliteit van de tekst aanmerkelijk minder is dan de kwaliteit van de afbeeldingen. Zo niet in "Bystander", een goed geschreven geschiedenis van de straatfotografie. Omdat niet alles perfect kan zijn vallen hier juist de afbeeldingen weer een beetje tegen.  

Straatfotografen proberen om het alledaags leven op straat vast te leggen, waarbij ze veelal zo werken dat ze niet opgemerkt worden door hun onderwerp. In "Bystander" wordt de lange traditie van straatfotografie beschreven. Het boek is onderverdeeld in 4 delen, elk bestaande uit een aantal geïllustreerde hoofdstukken voorafgegaan door een fotokatern.

Het eerste deel begint met John Thompson die in de jaren 70 van de 18e eeuw foto's maakte in de steden van China. De eerste grote fotograaf die besproken wordt is Eugène Atget die Parijs fotografeerde tussen 1900 en 1928. 

In het tweede deel van het boek staat Henri Cartier-Bresson centraal, waarschijnlijk de bekendste fotograaf die ooit heeft geleefd. Cartier-Bresson zwerfde de hele wereld rond in opdracht van het fotoagentschap Magnum dat hij zelf heeft mee helpen oprichten.

In het derde deel van het boek staat Walker Evans centraal die voor de Farm Security Administration uitgebreid in de arme gebieden in het westen van de Verenigde Staten heeft gefotografeerd.

In het vierde en laatste deel van het boek staat Robert Frank centraal die in de jaren 50 uitgebreid door de Verenigde Staten rondreisde en daar een fotoboek "The Americans" over heeft gepubliceerd, dat waarschijnlijk het beroemdste fotoboek is dat ooit is uitgegeven.

Het boek eindigt met een tweegesprek tussen Westerbeck en Meyerowitz waarin de laatste vertelt over fotografen die hij heeft gekend.

De foto's in het boek zijn vooral uitgezocht door Meyerowitz die zelf ook een beroemd straatfotograaf is en de teksten zijn geschreven door Westerbeck. De meeste foto's vind ik niet zo bijzonder, maar er zitten een aantal prachtige platen tussen, onder andere een aantal van Atget en Cartier-Bresson.

Ik zou graag een exemplaar van dit boek in mijn bezit hebben om zo nu en dan open te slaan.

 

2 opmerkingen:

  1. Klinkt als een schitterend foto-boek, Erik, een die ik ook wel in mijn bezit zou willen hebben...

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Bettina, zeker voor iemand die zo makkelijk leest als jij is het een aanrader. De keuze van de foto's had in mijn ogen wat beter gekund, maar het kan heel goed zijn dat jij het juist wel mooie foto's vindt. In ieder geval is het een van de weinige kunstboeken die ik ken met een boeiende tekst. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen