dinsdag 2 september 2014

Alexander Maitland: Wilfred Thesiger


Product DetailsWilfred Thesiger was bij leven al een legende. Bij een kleine groep mensen was hij al bekend als een onverschrokken avonturier na zijn avonturen in het land van de Danakils in 1933-1934. Bij het grote publiek werd hij bekend na het verschijnen van "Arabian sands *****" in 1959, en tot aan zijn dood groeide zijn bekendheid in Engeland, Kenya (zijn tweede thuisland) en overal elders gestaag.

"Thesiger" is de tweede biografie die ik over het leven van Thesiger heb gelezen. De eerste was de prachtige biografie van Michael Asher, die ik een jaar of 10 geleden heb gelezen.

In "Thesiger' volgen we Thesiger vanaf zijn jeugdjaren in Ethopië (toen Abessinië geheten), in Engeland tijdens zijn latere school- en studiejaren en tijdens zijn vele reizen, eerst in Ethopië, daarna in Soedan, Libië, Saoedi Arabië, Irak, Iran, Afghanistan en Kenya, waarna hij zich vestigt in Kenia en zijn laatste jaren (hij werd 93) slijt in Oxford.

Het is moeilijk te zeggen aan welk van de twee biografieën ik de voorkeur geef. Deze lijkt mij wat vollediger, ook al omdat uitgebreid ongepubliceerd materiaal (met name brieven van Thesiger aan zijn moeder Kathleen en dagboekaantekeningen) gebruikt konden worden, terwijl de schrijfstijl van de andere biografie misschien mijn voorkeur heeft.

In ieder geval zijn er naast de prachtige boeken van Thesiger zelf (vooral "Arabian sands ***** en "The marsh arabs *****"") nu twee zeer goede biografieen om uit te kiezen.  

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten