dinsdag 30 september 2014

Jacob Haafner: De werken van Jacob Haafner: deel 1


Deze uitgave van de Linschoten-vereeniging bevat twee werken van Jacob Haafner: "Lotgevallen en vroegere zeereizen" uit 1820 en "Lotgevallen op een reize van Madras naar het eiland Ceilon" uit 1806, voorafgegaan door een biografische schets.

Het werk van de reiziger en schrijver Jacob Haafner was gedurende een groot deel van de 20e eeuw vergeten. In 1992 is men begonnen met een heruitgave van zijn werken te beginnen met zijn (chronologisch) eerste boeken.

"Lotgevallen en vroegere zeereizen" verhaalt vooral over de ongemakken die Haafner meemaakt op zijn eerste reizen. Dit deel is minder interessant (**).

Na het eerste boek vestigt Haafner zich in de stad Sadras, een Hollandse kolonie in India. Daar beleeft hij enkele van de prettigste jaren van zijn leven. Helaas wordt de stad ingenomen door de Engelsen die de stad met de grond gelijkmaken en de inwoners gevangen nemen. Haafner krijgt toestemming om te vertrekken en vaart vergezeld door 11 mensen met een klein bootje naar Ceilon. Het verhaal van deze boottocht is het centrale deel van dit boek. Erg onderhoudend geschreven!        

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten