vrijdag 5 september 2014

William C. Carter: Proust verliefd


Large Cover ImageMarcel Proust was een meesterlijk psycholoog. In zijn enorme roman "Op zoek naar de verloren tijd *****" geeft hij tal van treffende observaties over het menselijk gedrag en zijn drijfveren.

In "Proust verliefd" staat Carter stil bij het liefdesleven van Proust. Proust was homoseksueel wat in die tijd erg lastig was. Men denkt dat alle vrouwen die Proust beschrijft in zijn roman in werkelijkheid mannen waren die in de roman tot vrouw zijn getransformeerd.

Zelf was Proust niet erg gelukkig in zijn liefdesleven. Hij heeft twee grote liefdes gekend: een tot de componist en zanger Reynaldo Hahn en een tot zijn chauffeur Agostelli. Beide personen verloor hij als geliefden door overdreven bezitsdrang. Toen zijn chauffeur Agostelli bij hem wegging beloofde Proust hem een Rolls Royce en een eigen vliegtuig als hij terug zou komen. Helaas verongelukte Agostelli tijdens een vliegtochtje voordat hij zijn geschenken in ontvangst kon nemen.

William Carter heeft in het Engels een uitgebreide biografie geschreven. Wat mij betreft hadden ze die beter in het Nederlands kunnen vertalen in plaats van een boek over uitsluitend zijn liefdesleven. 

Nawoord: Inmiddels heb ik de biografie van Carter gelezen en begrijp ik ook waarom ze ervoor hebben gekozen om dit kortere werk te vertalen in plaats van zijn grote biografie. De complete biografie is wel erg compleet en dit dunnere werk geeft een goed inzicht in een van de belangrijkste aspecten van het leven van Proust

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten