vrijdag 12 september 2014

Neil MacGregor: Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen


Large Cover Image"Een geschiedenis van de wereld in 100 voorwerpen" is niet een traditioneel geschiedenisboek waarin vooral aandacht aan politieke ontwikkelingen wordt geschonken, maar aan de hand van 100 voorwerpen uit het British museum wordt de geschiedenis verteld.

Het boek is mooi uitgegeven met mooie kleurenfoto's van de voorwerpen waarom het gaat, een prettig leesbare bladspiegel, een mooi lettertype en vooral een goed leesbare vertaling.

Omdat het over 100 totaal verschillende voorwerpen gaat is de informatie een beetje verbrokkeld. Daarom is dit boek vooral goed om te lezen als je al een wat meer traditionele wereldgeschiedenis hebt gelezen, bijvoorbeeld die van J.M. Roberts.

Ook is het handig om de informatie in kleine beetjes tot je te nemen, na het lezen van 10 hoofdstukken achter elkaar was ik de eerste 8 weer vergeten. Ik heb de eerste 42 hoofdstukken tot blz 329 en het laatste hoofdstuk gelezen waarin een voorwerp wordt uitgekozen dat het heden karakteriseert.  

 

2 opmerkingen:

  1. Dag Erik. Is dit boek niet het resultaat van een radioserie op de BBC? Ik blijf de Britten erg vooruitstrevend vinden als het op het delen van erfgoed aankomt. Dus ik ben wel benieuwd hoe hij dit boek heeft aangepakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Theetante, dat klopt. In eerste instantie zond de BBC 100 weken lang iedere week een stukje op de radio uit over een voorwerp uit de collectie van het British museum. Nadeel hiervan was dat er geen plaatjes bij waren, dus die moesten er op internet bijgezocht worden. Later kwam er in het British museum een tentoonstelling van de 100 voorwerpen en dus ook een boek. Ik vond het een erg leuk boek, maar door de aanpak is de informatie die je krijgt wat verbrokkeld. Groetjes, Erik

      Verwijderen