donderdag 11 september 2014

Marc-Antoine Boidin: Endurance


"Endurance" is de stripbewerking van het klassieke verhaal van de Zuidpooltocht van Shackleton.

In augustus 1914 vertrekt Shackleton met zijn bemanning en zijn schip, de Endurance, naar het Zuidpoolgebied met als doel een oversteek dwars door Antarctica. Het weer zit echter tegen en tot overmaat van ramp zinkt de Endurance. Aan Shackleton is de taak om zijn mannen heelhuids terug te brengen. Na een moeilijke tocht komen ze met drie reddingsboten aan op Olifants eiland. Daar slaan ze een kamp op, eten zeehondenvlees en Shackleton kiest 5 van de sterkste mannen uit om met hem een tocht te maken over het zuidelijk deel van de Atantische Oceaan naar Zuid Georgië. Nadat ze daar zijn aangekomen volgt nog een moeilijke tocht naar het walvisstation op een ander deel van het eiland en tot slot moet Shackleton de overgebleven mannen ontzetten.

Het is een klassiek overlevings verhaal al eerder en veel beter verteld door Shackleton zelf "Zuid *****" en Alfred Lansing "Endurance ****" en er is ook een prachtige documentaire over de tocht gemaakt "Shackleton *****".

Deze stripbewerking is weliswaar mooi getekend maar voegt niets wezenlijks toe aan het al bestaande materiaal en bovendien komt nauwelijks naar voren waarom Shackleton zo'n inspirerende leider was. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten