zaterdag 23 mei 2015

Jacob Baal-Teshuva: Christo & Jeanne-ClaudeProduct DetailsDe Bulgenaarse kunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude zijn wereldberoemd geworden met het inpakken van vooral grote objecten. Het boek "Christo en Jeanne-Claude" is geschreven in 1995 vlak voordat het gebouw van de Rijksdag in Berlijn werd ingepakt en geeft een beeld van het leven en werk van dit kunstenaarsechtpaar vanaf het begin tot 1995.

Het begon klein. Christo werd geboren in 1935 in Bulgarije en vluchtte in 1956 naar het Westen, naar Wenen. In 1958 ging hij naar Parijs. Daar begon hij met het inpakken van voorwerpen, gewone voorwerpen zoals brieven, flessen, stoelen een auto, die niet bijzonder mooi of belangrijk waren. In Parijs in 1962 maakte hij een muur van olievaten waarmee hij een weg afsloot. Ook pakte hij algauw hele gebouwen in. Zijn projecten werden steeds omvangrijker. Wat ook belangrijk was voor Christo is dat hij zich uitgebreid documenteerde en steeds overleg voerde met allerlei instanties over zijn geplande projecten.

Van de latere projecten worden in het boek vermeld:
- Een stuk ingepakte kust in Australië (1969)
- Een gordijn over een vallei in Colorado (1972)
- Een ingepakte Romeinse muur in Rome (1974)
- Een enorm hek in Californië (1976)
- 11 eilanden die omgeven zijn door paars doek vlakbij Miami (1983)
- Een ingepakte Pont Neuf in Parijs (1985)
- Een project met paraplus, tegelijk in Japan en de Verenigde Staten (1991)

Bijzonder aan de projecten van Christo is dat hij altijd alles zelf betaalde en dat hij er ook altijd voor zorgde dat van de kunstwerken niets overbleef na afloop van de projecten. Het boek is een mooie inleiding tot het werk van dit inspirerend kunstenaarsduo. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten