donderdag 21 augustus 2014

Johann Peter Eckermann: Gesprekken met Goethe


Gesprekken Met GoetheIk heb van Goethe niet zo veel gelezen. Alleen "Het lijden van de jonge Werther ***" heb ik uitgelezen. Verder ben ik begonnen in "Ïtaliaanse reis", "Verdichting en waarheid" en "Faust" die ik alledrie heb weggelegd na een blz of 100. Kortom ik ben geen fan van Goethe.

Boudewijn Büch was duidelijk wel een fan van Goethe en hij schrijft in zijn informatieve en goed geschreven nawoord van "Gesprekken met Goethe" dat hij altijd een exemplaar van dit boek op zak had.

Eckermann maakte op 27 jarige leeftijd kennis met Goethe. Ze werden vrienden. Eckermann hielp Goethe bij de redactie van zijn geschriften en hing als het ware aan de lippen van zijn idool.

In "Gesprekken met Goethe" staan tal van gesprekken opgetekend die Eckermann met Goethe voerde: over gedichten, toneel, politiek enzovoort. Ik vind dit boek een van de meest onderhoudende deeltjes die ik tot nu toe in de serie privé-domein heb gelezen.

   

4 opmerkingen:

 1. Verdichting en waarheid heb ik 3 x gelezen, ben wel fan, dus deze staat zeker op mijn wishlist :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Koen, dit deeltje is zeker de moeite waard, zelfs als je het werk van Goethe niet zo geweldig vind zoals ik. Büch, wel een liefhebber, noemde het zijn favoriete boek van Goethe. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goethe en geen einde van Büch heb ik ook van genoten en ik heb alle afleveringen van Buch over Goethe op dvd staan. Blijft heerlijk materiaal voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Koen, Büch is ook zo'n fenomeen. Ik heb van hem alle afleveringen van zijn reisprogramma gezien. Leuk, maar er is niet veel van blijven hangen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen