zondag 10 augustus 2014

Philippe Goddin: De kunst van Hergé


Large Cover Image"De kunst van Hergé, deel 1: 1907-1937" is het eerste deel van een driedelige biografie die het leven en werk van Hergé behandelt. Hergé was een Belgische striptekenaar die vooral bekend is geworden als bedenker en tekenaar van de strip Kuifje.

Hergé publiceerde zijn eerste tekeningen in 1922, toen hij amper 15 jaar oud was. Vanaf 1924 signeerde hij zijn tekeningen met de naam Hergé. In 1926 tekende hij zijn eerste strip: Totor.

De doorbraak voor Hergé kwam op 4 januari 1929, toen hij in een weekblad het eerste deel van Kuifje in het land van de Sovjets publiceerde.

Behalve Kuifje bedacht Hergé meerdere strips waaronder Kwik en Flupke en Jo en Suus. Ook was hij een bekend reclametekenaar. In de beginjaren waren zijn strips in zwart-wit, later werden ze uitgevoerd in kleur.

De volgende Kuifje-albums die verschenen waren:
- 1930: Kuifje in de Congo
- 1931: Kuifje in Amerika
- 1932: Kuifje en de sigaren van de farao
- 1934: Kuifje en de blauwe lotus
- 1935: Kuifje en het gebroken oor

"De kunst van Hergé" geeft in tekst en tekeningen (gedeeltelijk niet eerder gepubliceerd) een erg mooi beeld van het leven en werk van de striptekenaar van Kuifje, van wiens avonturen ik in mijn jeugd zo heb genoten. De vertaling is soepel en loopt als een trein. Na het lezen van dit eerste deel heb ik ook de 2 andere delen gelezen en daarna heb ik alle albums van Kuifje in chronologische volgorde herlezen. Erg leuk!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten