zaterdag 6 december 2014

Alfred Lansing: Endurance


Small Cover ImageIn augustus 1914, net na het uitbreken van de eerste wereldoorlog, vertrok Shackleton met zijn boot de Endurance en zijn bemanning voor een tocht naar de Zuid-Atlantische oceaan. Doel van de tocht was om een doorsteek te maken door Antarctica.

Shackleton en zijn mannen zouden dat doel echter nooit bereiken, ze werden ingesloten door het pakijs van de weddell-Zee en de Endurance verging. Wat volgde was en wanhopige overlevingstocht om te proberen terug naar de bewoonde wereld te komen, midden door het Antarctische landschap, met een stel nauwelijks zeewaardige reddingsboten.

In dit boek vertelt Lansing gedetailleerd over wat er gebeurde. Een eersteklas avonturenverhaal. Een minpuntje is het ontbreken van een goede kaart.

In het genre overlevingstochten zijn 2 andere boeken die ik gelezen heb ook de moeite waard: "Over de rand ***" van Joe Simpson over een bergbeklimmer die na het bereiken van een hoge top in de Andes zijn been breekt en toch de tocht weet te overleven en "Alive ***" van Piers Paul Read waarin een gedeelte van de inzittenden van een vliegtuig een crash weet te overleven ondermeer door hun gesneuvelde kameraden op te eten.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten