woensdag 24 december 2014

J.J. Voskuil: Het Bureau: deel 1: Meneer Beerta


Small Cover ImageVoor deze bespreking wijk ik voor een keer af van mijn gewoonte om een boek pas te bespreken als ik het uit heb, of tenminste als ik gestopt ben met lezen. Ik ben pas op blz 261 en zeker nog niet van plan om te stoppen met lezen.

In 1963 publiceerde Voskuil zijn eerste roman "Bij nader inzien *****", een pil van 1200 blz waarin hij zeer gedetailleerd het leven van een groep studenten beschrijft in Amsterdam in de jaren vlak na de oorlog. Deze roman werd eigenlijk nauwelijks opgemerkt en was eigenlijk al vergeten toen er eind jaren 80 een televisieserie naar de roman werd gemaakt en men het boek weer begon te lezen.

Wat was dat voor een man, een schrijver die als eerste roman zo'n enorme pil schrijft en vervolgens nooit meer iets van zich laat horen. Schrijft hij nog? In 1995 kwam Voskuil met een manuscript van 5000 blz aan bij uitgever van Oorschot. Die zal zich even achter de oren hebben gekrabd, maar hij was zo enthousiast dat hij besloot om "Het bureau" in 7 delen uit te geven. Ik dacht 5000 blz, daar zal ik nooit aan beginnen.

Toch was ik nieuwsgierig en las ik in 1997 "Bij nader inzien *****" en was razend enthousiast. Meningen verschillen want ik gaf het aan mijn moeder om te lezen, maar die vond er niets aan. Misschien dat ik ooit aan "Het bureau" zou beginnen. Afgelopen voorjaar las ik "De moeder van Nicolien ****", een korte roman van 200 blz waarin die fragmenten uit "Het bureau" staan die betrekking hebben op de schoonmoeder van Maarten de Koning, de hoofdpersoon van de roman. Opnieuw was ik erg enthousiast.

"Het bureau" beschrijft het leven aan een kantoor waarin de mensen zich bezighouden met de volkscultuur, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar de verspreiding van het geloof in kabouters in Nederland, gedurende de periode 1957-1987.

In het stuk dat ik nu al heb gelezen beschrijft Voskuil het leven aan het Bureau. Er is geen sprake van een plot, interessante ideeën of spanning. Integendeel, Voskuil beschrijft zeer realistisch hoe het werk op een kantoor er aan toe gaat, mensen die zich vervelen en tegen hun zin hun werk doen, grapjes die gemaakt worden, ergernissen die er over en weer zijn. Ik kan me zeer goed in die sfeer inleven en ik vermoed dat dat voor mensen die zelf op een kantoor werken nog meer opgaat. Ik probeer om het boek langzaam te lezen, iedere nacht voor het slapen gaan een halfuurtje om er optimaal van te kunnen genieten.Begonnen met lezen: dinsdag 5 september 2000

In het begin van "Meneer Beerta" neemt Beerta Maarten de Koning aan op het Bureau, een instituut voor het onderzoek van volkscultuur. Het boek beschrijft de jaren 1957-1965 en de belevenissen in het Bureau gezien door de hoofdpersoon Maarten de Koning.

We maken kennis met de mensen die op het Bureau werken, de gesprekken die ze met elkaar voeren en de onderlinge pesterijtjes.

Wat ik zo bijzonder aan het boek vind, is dat een groot deel van het boek in de vorm van een dialoog tussen verschillende personen is geschreven en dat deze dialoog ook echt overkomt. Ik denk steeds bij mezelf zo heeft ie het inderdaad gezegd. In het boek worden zelden grote thema's aangesneden, maar je krijgt wel een zeer goed beeld van een aantal doorsnee mensen die op een doorsnee manier hun tijd volmaken. Ik vind het zeer geschikt om er elke dag een half uurtje in te lezen. "Het Bureau" bestaat in totaal uit 7 delen met zo'n 5000 blz. Ik ben benieuwd hoe ver ik kom.

Uitgelezen: zondag 24 september 2000  

Nawoord: Na het lezen van dit eerste deel van "Het bureau" heb ik de andere 6 delen ook in relatief korte tijd gelezen.

 

3 opmerkingen:

 1. Altijd fijn als iemand weer eens over Het Bureau schrijft zodat deze geweldige reeks opnieuw in mijn herinnering komt. Altijd weer genieten.

  Maar eh uitgelezen in het jaar 2000? Komt de bespreking van een ander blog?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, om op te starten met mijn blog plaats ik ook oudere besprekingen die ik nog interessant genoeg vind. Destijds heb ik "Het Bureau" met heel veel plezier gelezen, ik ben benieuwd wat ik er nu van zou vinden. "Bij nader inzien" heb ik 2 jaar geleden herlezen, nog steeds met veel plezier. Groetjes, Erik

   Verwijderen
  2. Ha die Eric, zie nu dat je ook op librarything zit en daar besprekingen vandaan haalt om hier op je blog te plaatsen. Goed idee.
   Zelf zet ik ze zowel op mijn eigen blog als op librarything.

   Als ik weer iets over Het Bureau of Bij Nader Inzien lees, krijg ik altijd weer zin om in een van die boeken te beginnen. Maar ja, ik heb nog zoveel andere boeken die ik nog nooit gelezen heb en die gaan dan net weer even voor.

   Verwijderen