donderdag 11 december 2014

Anthony Trollope: Een autobiografie


Een autobiografieVan Anthony Trollope kan met recht gezegd worden dat hij een produktief schrijver was. Naast een drukke baan bij de posterijen vond hij tijd voor het schrijven van 51 boeken.

Dit boek geeft een beetje een beeld achter de schermen van het leven van een schrijver. Trollope ging iedere ochtend om 5.30 uur achter de schrijftafel zitten en schreef dan gedurende 3 uur zo'n 8 blz. Vervolgens stapte hij dan over op zijn andere bezigheden zoals zijn werk, de vossejacht of het whistspel. Hij beschouwt zichzelf niet als bijzonder talentvol maar het beroep van schrijver als ieder ander beroep waarmee je door regelmatig en hard te werken je brood kunt verdienen. Het geld verdienen was voor Trollope geenszins een bijzaak, achterin het boek staat een lijstje met de bedragen die hij voor ieder boek ontving, in totaal ruim 68.000 pond, voor die tijd een fors bedrag.

Trollope beschrijft in dit boek wat hij van zijn eigen werk vindt (de minst interessante delen van het boek) en hoe hij tegen het beroep van schrijvers aankijkt en wat hij van andere Engelse schrijvers vindt. Het boek is erg onderhoudend en prima vertaald.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten