zaterdag 27 december 2014

Frederick Douglass: Narrative of the life of ...


Product DetailsDit dunne boekje bevat een verslag van het leven van Frederick Douglass, een Amerikaanse neger die als slaaf was geboren en die vertelt over de slavernij en wat die met mensen doet. Als slaaf in het zuiden van de Verenigde Staten had je last van honger en kou en vooral van talloze mishandelingen door de blanke slavenhouders. Die mishandelingen zaten in het systeem ingebakken, ze waren bedoeld om de negers onder de duim te houden en zo te voorkomen dat ze opstandig werden. 

Op vrij jonge leeftijd werd Frederick naar een huis in Baltimore gezonden en daar was een vriendelijke meesteres die hem zelfs de beginselen van het lezen bijbracht, totdat haar echtgenoot dit verbood. Deze vriendelijke meesteres werd al gauw even bruut als de anderen.

Toen Frederick eenmaal lezen had geleerd wilde hij ook leren schrijven wat hij deed door brood (dat voldoende aanwezig was in het huishouden) mee te nemen en te ruilen tegen schrijflessen door blanke straatschoffies. 

Ook droomde hij al vrij jong van de vrijheid. Hij probeerde te ontsnappen met wat andere slaven maar werd verraden en tot straf naar iemand gestuurd die de slaven eigenhandig zou breken. Na een forse vechtpartij kwam hij weer ergens anders terecht waar hij geld verdiende voor zijn meester. Uiteindelijk lukt het hem om te ontsnappen.

Dit dunne boekje is een aangrijpend pleidooi tegen het mensonterende systeem van de slavernij in de Verenigde Staten in de 19e eeuw. Ik las over het boekje in het weblog van Anna, waarvoor dank. Eigenlijk zou dit boekje verplichte kost moeten zijn voor iedere leerling van de middelbare school.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten