woensdag 3 februari 2016

Dvd: La grande bouffe

La grande bouffe (Frankrijk, 1973):130 min: Regisseur Marco Ferreri

De grote schranspartij PosterJe hebt eetfilms en je hebt La grande bouffe. Vier welgestelde vrienden: Marcello, Philippe, Michel en Ugo huren een groot huis af om zich daar letterlijk in een weekend dood te eten.

In het begin van de film komt een bestelbusje met de lading van de slager: 3 dozijn onschuldige haantjes, 20 dozijn piepkuikens, een kwart vlees van een vetgemest rund, 5 onschuldige Bretonse lammetjes. Het eetfestijn kan beginnen.

Marcello vind dat er nog wat ontbreekt: vrouwen. Marcello is immers een groot neuker en moet het iedere dag doen. Er wordt ook nog een schooljuffrouw uitgenodigd, die met een klasje vol kinderen de boom in de tuin komt bezoeken. De vrouwen vallen snel af, die vinden het vele eten walgelijk. Alleen de schooljuffrouw blijft, die als een moederkloek voor haar kinderen zorgt.

Toen de film uitkwam veroorzaakte hij een schandaal. Nu ziet men het meer als een aanklacht tegen de maatschappij. Het eten wordt zeer mooi in beeld gebracht. Toen ik jong was, leek het me leuk om met vrienden een dag lang onbeperkt te eten. Zoals dat wel meer gaat met plannen die je bedenkt als je jong bent, nooit uitgevoerd.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten