maandag 19 juli 2021

H.L.C. Jaffé: Willink

H.L.C. Jaffé: Willink (Nederland, 1980): 289 blz: Uitgegeven door Muijser Arts Centre
 
Willink
 
Ik ben niet zo bekend met het werk van de Nederlandse schilder Carel Willink. Ik heb één of twee schilderijen van hem in het echt gezien en daar blijft het dan bij. Een tijdje terug had ik op marktplaats een serie van 8 boeken over Nederlandse kunstenaars gekocht (zie ook mijn besprekingen van de boeken over Jeroen Krabbé en Jan Wolkers) en dit boek over Carel Willink is wat mij betreft het pronkstuk van die 8 boeken.

Carel Willink leefde van 1900 tot 1983. Hij is vier keer getrouwd geweest. Zijn eerste vrouw Mies van der Meulen verliet hem na 2 jaar. Zijn tweede vrouw was Wilma Henriëtte Johanna Jeuken die na 30 jaar samenleven overleed aan een hersenbloeding. Zijn derde vrouw was de beruchte Mathilda Theodora de Doelder. Nadat zij een portret van Wilma ernstig beschadigde verbrak Willink zijn relatie met haar. Zijn vierde vrouw was de kunstenares Sylvia Maria Elizabeth Quiël die 44 jaar jonger was dan Carel. Zij heeft een portret van haar man in brons gemaakt, dat er op de foto indrukwekkend uitziet.
 
In 1919 besloot Carel Willink om kunstschilder te worden en vroeg aan zijn ouders om hem een tijd te onderhouden. Hij reisde naar Berlijn waar hij zijn opleiding kreeg. In de eerste periode van zijn carrière, tot ongeveer 1930 maakte hij voornamelijk veelkleurige constructivistische schilderijen, geïnspireerd door het werk van Braque en Picasso. 
 
Rond 1930 ontwikkelde Willink de stijl waar hij bekend mee is geworden. Hij maakte zeer precies uitgevoerde olieverfschilderijen (een beetje met de technieken van de oude meesters) die vaak geschaard worden onder de term magisch realisme. Hij was zelf niet gelukkig met die term. Vaak heeft Willink gebouwen of landschappen geschilderd met vreemde elementen erin, een parklandschap met twee neushoorns ervoor is een beroemd voorbeeld. Willink is ook bekend om zijn prachtige portretten, hij heeft zelfs de toenmalige koningin Juliana geportretteerd.
 
Ik vind "Willink" een erg mooi boek. Mijn exemplaar, een vierde bijgewerkte druk uit 2000, is een mooi uitgevoerde hardcover met een zeer mooie stofomslag. De reproducties van de schilderijen van Willink zijn aangenaam om naar te kijken. De tekst van Jaffé is niet slecht, maar ook niet heel bijzonder. 
 
Vanaf bladzijde 228 tot en met bladzijde 266 staat een chronologische geïllustreerde catalogus van alle schilderijen, collages en aquarellen voor zover bekend.
 
Op bladzijde 268-271 staat een beknopte biografie. Vervolgens komt nog een lijst met groepstentoonstellingen, met eenmanstentoonstellingen en een bibliografie.

"Willink" is een boek dat iedere liefhebber van het werk van Carel Willink zal aanspreken.

Voor een idee van de schilderijen van Willink, klik hier.

     

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
 

6 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Hoi Hella, ik heb even gegoogeld en ik zie dat hij teksten heeft geschreven bij een indrukwekkend aantal boeken over een aantal indrukwekkende kunstenaars. Ik vond zijn tekst bij het boek over Willink niet echt geweldig, wel viel het mij op dat die redelijk beknopt is en voor een tekst in een kunstboek ook goed toegankelijk. Ik zal zijn naam in de gaten houden. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Je stukje maakt me nieuwsgierig naar zijn schilderijen, ik kan me niet herinneren of ik die wel eens in het echt heb gezien.
  Groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marieke, zijn schilderijen zijn in ieder geval technisch zeer knap gemaakt. Ik denk dat ik ooit een schilderij van Willink in het Centraal Museum in Utrecht heb gezien. Groetjes en tot zaterdag, Erik

   Verwijderen
 3. Willink is een van mijn favoriete schilders. Ik zal zeker eens kijken of ik het boek via de bibliotheek kan lenen. Dank voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, als je van het werk van Willink houdt, dan zul je veel plezier aan dit boek beleven. De kleurenreproducties van zijn schilderijen vind ik erg mooi. Groetjes, Erik

   Verwijderen