woensdag 20 mei 2015

Kees van Kooten en Wim de Bie: Ons kent onsOns kent onsIn de jaren 80 en begin jaren 90 was het televisieaanbod nog redelijk overzichtelijk. Je had Nederland 1,2 en 3 en de commerciëlen waren er nog niet. Twee van de meest geliefde programmamakers uit die jaren waren Kees van Kooten en Wim de Bie. Samen leverden ze commentaar op de alledaagse actualiteit. Dat deden ze vaak door gebruik te maken van allerlei typetjes. In de loop der jaren zijn er zo honderden typetjes gecrëeerd.

Het boek "Ons kent ons" is een feest der herkenning voor iedereen die van Kooten en de Bie nog uit hun hoogtijdagen kent. In het boek staat steeds een foto met daarboven de naam van de persoon of personen en daaronder een bijschrift. Een aantal voorbeeelden:

- Carla en Frank van Putten, moeder en zoon:
"En dan gaan we nu gezellig ergens een tompouce eten, hè Frank?" "Reuze gezellig moeder!" (Denkt: Ik wil geen tompoes. Ik wil een naakte vriendin insmeren met slagroom... Maar ik héb geen vriendin.)

- Koos Koets en Robbie Kerkhof, Oudere Jongeren:
"Hee Koos! Heb je nog zo'n methyleendioxymettamfetaminepil voor me?" "Je bedoelt XTC, Rob?" "Ja! Mozes Kriebel, ik kan die naam maar niet onthouden!"

- Karel Timofeeff, parlementair journalist:
"Ken je dat liedje van Wat Voor Weer Zou Het Zijn In Den Haag? Nou, ik weet 't: laaghangende wolkenvelden met een permanente kans op motregen."

- H. van der Vaart en Tjolk Hekking, burgemeester en wethouder van Juinen:
"Wat wilde ik ook alweer zeggen? Help me eens even Hekking, want jij bent uiteindelijk mijn rechterhand." "Loat telinkse neu waite wat te rechtse hanteut, burgemeester." "Aha! Juist! Zo zeggen we dat hier, in Juinen!"

- Berendien uut Wisp, kruidenvrouwtje:
"Iets tegen hoofdpien? Aardappl'n! De schill'n van vief kilo eigenheimers mal'n, het prutje drie uur lat'n kok'n en met dat nat het zere hoofd inwriev'n."

- Dr. R. Clavan, Oosteuropa-deskundige:
"Meteen na de val van de Berlijnse Muur voorspelde ik al dat er in Oost-Europa een drinkwaterprobleem zou ontstaan. Daarom is het onbegrijpelijk dat wij al jaren melkpoeder exporteren, maar er nog steeds niet in zijn geslaagd waterpoeder te ontwikkelen. Dat moet toch ergens mee aan te maken zijn?"

- Dirk, zwerver:
"Effe denken: is dit nou m'n eerste biertje van vandaog, of m'n laotste van gisteren...?"

- F. Jacobse en Tedje van Es, vrije jongens:
"En ons eerste programmapunt is: nergens geen maximumsnelheid!" "Honderdtwintig? Dat rijen wij al in z'n acheruit!"

Er komen nog veel meer (minder bekende) typetjes voor in het boek. Voor wie nog eens van van Kooten en de Bie wil genieten is er altijd nog de 11-Dvdbox van "Ons kent ons"  

 

2 opmerkingen:

  1. of De Vieze Man: (zit op een bankje in het park aan zn hiel te knagen) "Wie lenig is heb altijd wat te ete."

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nanne, bedankt voor de toevoeging. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen