dinsdag 6 november 2018

Dvd: Pride and Prejudice (Groot Brittannië, 2005)

Pride and Prejudice (Groot Brittannië, 2005): 122 minuten: Regisseur Joe Wright

Pride & Prejudice PosterOp het Engelse platteland wonen vader en moeder Bennett en hun 5 dochters. Vooral de moeder is er alles aan gelegen om de dochters zo spoedig mogelijk uit te huwelijken. Als mevrouw Bennett het bericht krijgt dat een rijke vrijgezel, meneer Bingley, met zijn vrienden intrek neemt in een buitenhuis dat vlakbij ligt, wil ze zo snel mogelijk haar dochters showen om in ieder geval een van hen uit te huwelijken.

Bingley wordt verliefd op Jane, de oudste dochter. Zijn puissant rijke vriend meneer Darcy heeft een oogje op Elizabeth (Keira Knightley), de op een na oudste dochter. Darcy is echter niet zo spraakzaam en weet Elizabeth tegen zich in het harnas te jagen.

"Pride and Prejudice" is een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van Jane Austen uit het begin van de 19e eeuw. De sfeer van die tijd wordt erg mooi weergegeven, de aankleding en kostuums zijn prachtig en ook de conversaties zijn een genot om naar te luisteren.

"Pride and Prejudice"is veel vaker verfilmd. De BBC-verfilming uit 1995 met Colin Firth als meneer Darcy schijnt ook erg goed te zijn.

Op IMDB krijgt "Pride and Prejudice" van bijna 225.000 bezoekers een waardering van 7,8.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

2 opmerkingen:

 1. Ja, mooie film! De serie die gemaakt is in 1995 heeft het voordeel dat het zes delen heeft en dus het verhaal veel uitgebreider kan vertellen en eigenlijk is die serie een soort ijkpunt voor historische kostuumdrama's geworden.

  Ik was een groot fan van de serie, maar deze filmversie vond ik ook heel erg mooi.

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Bettina, het lijkt tegenwoordig wel mode om steeds maar meer geweld in films te stoppen, ook als dat voor het verhaal helemaal niet nodig is. Dan komt een film als "Pride and Prejudice" als een aangename verrassing over. Ik heb de serie uit 1995 ook op dvd, en die wil ik binnenkort ook gaan bekijken. Ik ben benieuwd! Groetjes, Erik

   Verwijderen