dinsdag 30 oktober 2018

Mijn favoriete muziek: Wereldmuziek

Ik heb vrij veel cd's in mijn kasten staan die vallen onder de categorie wereldmuziek. Alleen al van de cd's van "The Rough Guides" heb ik er meer dan 150. "The Rough Guides" is gespecialiseerd in reisgidsen van landen over de hele wereld, maar heeft ook een hele serie speciale cd's uitgegeven met mooi afgewogen selecties van muziek uit verschillende landen, van verschillende artiesten of muziekstijlen.

Mijn favoriete artiesten en groepen en die ik ook het meeste draai zijn de volgende:

- Buena Vista Social Club: Deze cd zal haast iedereen wel kennen. Een groep van oude tot stokoude Cubanen, die meeslepende, ritmische muziek maken.

- CéU: Braziliaanse artieste die vrijwel niemand zal kennen. Erg mooie, zwoele muziek.

- Cesaria Evora: "Cabo Verde", Cesaria Evora komt uit de Kaap Verdische eilanden en is bekend als zangeres van de blote-voeten-Fado.

 - Salif Keita: "M'Bemba" is mijn favoriete cd van Salif Keita, waarin deze Malinese zanger begeleid wordt door een sensueel dameskoortje. Deze cd is mijn absolute favoriet van alle wereldmuziek die ik heb. De cd's "Moffou" en "Folon ... the past" zijn ook erg goed. Ik ben ooit samen met een vriend naar een concert van Salif Keita geweest tijdens een vakantie in Granada.

- Youssou N'Dour is in Nederland redelijk bekend, vooral door zijn duet met Neneh Cherry "Seven seconds" dat een hitje werd. Mijn favoriete cd van hem is "The guide, Wommat", waarin op een voor mijn oren prettige manier Afrikaanse en Westerse popmuziek gemengd zijn. Veel anderen vinden zijn eerdere cd's zoals: "The lion", "Set", "Eyes open" en "Immigrées" beter. Die laatste 4 cd's zijn wat minder Westers en wat meer Afrikaans.

- The Rough Guide to Ravi Shankar: Van alle cd's van "The Rough Guides" die ik heb, is deze cd duidelijk mijn favoriete cd. Ravi Shankar speelt de sitar en maakt een soort Indiase klassieke muziek. Hij is bekend geworden als de componist van de filmmuziek voor de films van Satyajit Ray en vooral door zijn samenwerking met The Beatles.

Ik heb veel meer wereldmuziek, maar dit zijn wel de cd's uit de categorie wereldmuziek die ik het meeste draai.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.


2 opmerkingen:

  1. Ken je Anouar Brahem? Een van mijn favorieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hella, ik heb nooit van hem gehoord. Ik zie dat zijn cd's bij de bibliotheek te leen zijn. Ik ga het snel proberen. Is er een cd van hem die je in het bijzonder kunt aanbevelen? Bedankt voor de tip. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen