dinsdag 16 april 2019

21: Jagten

Jagten (Denemarken, 2014): 110 minuten: Regisseur Thomas Vinterberg

Jagten PosterVan de regisseur Thomas Vinterberg heb ik eerder het zeer indrukwekkende "Festen" gezien, een film over incest. Voor "Jagten" heeft Vinterberg opnieuw voor een zeer gevoelig onderwerp gekozen, ditmaal gaat het over een man die ten onrechte beschuldigd wordt van ontucht met jonge kinderen.

Lucas, een 42-jarige man is gescheiden van zijn vrouw Kirsten en heeft een zoon: Markus. Hij heeft werk als kleuterleider op de plaatselijke school. Ook heeft hij een hond: Fanny. Op de kleuterschool zit een 5-jarig meisje: Klara met wie hij regelmatig met haar en Fanny gaat wandelen.

Totdat op een goede (of beter gezegd slechte) dag Fanny aan de leidster van de kleuterschool een vaag verhaal vertelt dat zij de piemel van Lucas zou hebben gezien. Het verhaal dat Fanny om een onverklaarde reden heeft verzonnen, wordt door de leidster zeer serieus genomen en nadat een onderzoeker met allerlei suggestieve vragen aan Fanny tot de conclusie komt dat Lucas schuldig is, breekt de hel los voor Lucas.

In het dorp wil niemand meer met hem te maken hebben, hij mag geen boodschappen meer doen in de plaatselijke supermarkt en zelfs zijn vriendin vertrouwt hem niet meer.

De film is heel beklemmend en Mads Mikkelsen die Lucas speelt, speelt werkelijk een sublieme rol. Alles is zeer geloofwaardig. Zeer dapper van Vinterberg dat hij dit onderwerp aansnijdt, van iemand die ten onrechte verdacht wordt van een misdrijf. In onze samenleving wordt nogal snel geroepen dat iemand moet hangen, terwijl hij of zij onschuldig blijkt te zijn. Het gesündenes volksempfinden heeft er dan al lang voor gezorgd dat zo iemand geen leven meer heeft.

Op IMDB krijgt "Jagten" van bijna 230.000 bezoekers een geweldige waardering van 8,3 en staat daarmee op plaats 102 van de hoogst gewaardeerde films. Ik ben dus beslist niet de enige filmliefhebber die dit een absolute topfilm vind!

  

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

4 opmerkingen:

 1. Film nooit gezien maar dit is wel een geweldig onderwerp. En nu maar hopen dat mensen hier ook wat van leren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Niek, de rol van Mads Mikkelsen is een van de beste rollen die ik ooit heb gezien in een film. Absoluut geweldig! Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Nog steeds niet gezien, hij lijkt me zo akelig. Festen overigens wel, die vond ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, het is inderdaad een beetje een akelige film, maar door de fantastische rol van Mads Mikkelsen als beklaagde die zich niet bij de feiten neerlegt maar terugvecht, zeer de moeite waard. Groetjes, Erik

   Verwijderen