vrijdag 12 april 2019

30: Festen

Festen (Denemarken, 1998): 100 minuten: Regisseur: Thomas Vinterberg

Festen PosterToen ik in 1998 na het zien van de Deense film "Festen" uit de bioscoop kwam, was ik zwaar onder de indruk. Wat een heftig onderwerp en wat een indrukwekkende film.

Vanwege het onderwerp, incest, heb ik deze film tot nu toe nooit voor een tweede keer bekeken. Samen met een vriend heb ik "Festen" nu voor de tweede keer bekeken. Opnieuw was ik zwaar onder de indruk.

Helge, een zakenman wil zijn 60e verjaardag groots vieren, hij heeft in een groot landhuis zijn familie en vrienden uitgenodigd. Een half jaar daarvoor heeft zijn dochter Linda zelfmoord gepleegd, het is niet duidelijk waarom.

De oudste zoon Christian is door zijn vader gevraagd om een speech te houden om Linda te herdenken. Christian houdt de speech en vertelt dat zijn vader hem en zijn zus vroeger misbruikte. De eerste reactie is er een van ongeloof, zoiets absurds kan toch niet waar zijn? Zijn jongere broer zet hem het landhuis uit en bindt hem vast aan een boom. Het feest gaat verder, maar langzaamaan komt de waarheid verder naar buiten als ook de andere zus Helena vertelt over een brief die Linda heeft nagelaten en die ook hun vader beschuldigt.

"Festen" is een film met een zeer zwaar onderwerp, dat toch met de nodige humor op een manier behandelt wordt, dat je steeds verder wilt kijken. In combinatie met fantastisch acteerwerk levert dat een film op van een dusdanig hoog niveau, dat geen enkele Nederlandstalige film die ik ken haalt. Een meesterwerk!

Op IMDB krijgt "Festen" van iets meer dan 72.000 mensen een waardering van 8,1.

   

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

 

3 opmerkingen:

 1. Absoluut een meesterwerk. Alleen toch opmerkelijk dat ik de naam Thomas Vinterberg dan weer niet onthouden heb en moest opzoeken. Ik zou zweren dat het een film van Lars von Trier was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Niek, heb jij "Jagten" ook gezien? Die komt binnenkort. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, die is aan mij voorbij gegaan. Die leek me ook te zwaar op de magen maar wie weet waag ik me er nog wel eens aan.

   Verwijderen