woensdag 24 november 2021

Een bezoek aan de tandarts

Vanmiddag ben ik weer eens bij de tandarts geweest. Er is waarschijnlijk geen enkele andere beroepsgroep waarvoor ik enerzijds zo'n grote angst heb en anderzijds zo'n bewondering heb. Het verbaast mij altijd dat er geen schreeuwend tekort aan tandartsen is. Een tandarts schijnt goed te verdienen, maar verder kan ik geen enkele reden bedenken waarom iemand tandarts zou willen worden.
 
Gelukkig heb ik nooit aan de terreur van een schooltandarts bloot gestaan. Mijn moeder had het gezonde verstand (en de financiële mogelijkheid!) om een goede tandarts voor zichzelf, mijn vader, mij en mijn zus en mijn broer uit te zoeken. Ik had vanaf ongeveer 1970 tot aan de dood van mijn moeder in 1998, toen de tandarts ermee stopte, een zeer bekwame tandarts. Dit blijkt wel uit het feit dat alle vullingen (een stuk of 5) die hij in die jaren zette (met amalgaam) nu nog steeds perfect zitten. Klachten aan mijn gebit heb ik in mijn leven relatief weinig gehad. Ik heb een stuk of 7 vullingen en zeer regelmatig moet mijn mondhygiëniste (ook al zo'n hele goede) het tandsteen verwijderen, maar ik heb nog nooit een wortelkanaalbehadeling gehad of een tand die getrokken moest worden. Afkloppen maar.
 
Ondanks de bekwame tandarts was ik als kind doodsbang iedere keer als wij naar de tandarts gingen. Het gekrijs van andere patiënten als wij in de wachtkamer zaten werkte ook niet bepaald geruststellend. En boren was zeer pijnlijk, volgens mij heeft de tandarts totdat ik volwassen was altijd zonder verdoving gewerkt. Ik moet er nu absoluut niet aan denken dat een tandarts in mijn gebit gaat zitten wroeten zonder verdoving.
 
Als student ben ik vanwege mijn angst voor de tandarts 4 jaar lang niet naar de tandarts geweest. Uiteindelijk won mijn verstand het van mijn angst en ben ik na die 4 jaar weer gewoon elk half jaar naar de tandarts geweest. Ik had in die tijd slechts een gaatje opgelopen, dus dat viel mee.
 
Vanaf 1998 tot 2007 heb ik in Zeist een tandarts gehad. Deze man werkte veel met flosdraadjes. Bij ieder bezoek van mij zat hij een hele tijd mijn tanden te flossen en zei dat ik dat zelf ook moest doen. Ik was er altijd te lui voor. Hij heeft slechts een keer moeten boren. 
 
Mijn huidige tandarts is een vrouw. Tegenwoordig ben ik lang niet meer zo bang voor de tandarts. Ik ga nu zeer regelmatig naar de mondhygiëniste die mijn gebit grondig schoonmaakt. Mijn bezoek aan de tandarts duurt meestal maar enkele minuten en dan kan ik weer gaan.
 
Maar vandaag was het weer eens mis. Op het oog zag alles er goed uit. Maar de tandarts wilde röntgenfoto's maken en zag daarop dat er in een kies op een moeilijk bereikbare plaats een gaatje zat. Aangezien gaten wel groeien maar niet kleiner worden stemde ik er meteen mee in dat de tandarts ging boren en een vulling (deze keer van composiet, een kunststof) plaatste. Uiteraard met verdoving en hoewel een zeer ongemakkelijke ervaring was het niet pijnlijk. Ook nu heb ik nog geen last van pijn.
 
Hopelijk kan ik weer een tijdje vooruit!
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.
 

7 opmerkingen:

 1. dat denk ik ook vaak, hoe iemand ervoor kan kiezen om tandarts te worden, het lijkt me echt vreselijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hella, ik denk dat je erg rustig moet zijn, de patiënt goed op zijn gemak moet kunnen stellen, een vaste hand hebben en bovendien erg nauwkeurig kunnen werken. En bij dat alles moet je ook nog kunnen omgaan met iedereen die bij je komt voor een behandeling. Ga er maar aan staan! Mij in ieder geval niet gezien. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 2. Een goede tandarts is zo belangrijk! Vroeger kwam ik bij een man die kortaf reageerde als ik iets vroeg. Sinds een paar jaar ga ik naar een tandarts die heel rustig is en precies uitlegt wat hij gaat doen. Dat zorgt ervoor dat ik minder gespannen ben als ik erheen ga.

  Overigens kan ik me wel voorstellen dat het een boeiend beroep is, waarvoor je verschillende vaardigheden moet hebben. Helaas is er wel een tekort aan tandartsen in Nederland, wat niet komt door te weinig animo, maar te weinig opleidingsplekken: https://www.knmt.nl/nieuws/stevig-advies-capaciteitsorgaan-leid-jaarlijks-320-tandartsen-op

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Barbara, ik vind een goede tandarts ook erg belangrijk. Ik geloof dat ik tot dusver wel geluk heb gehad met mijn tandartsen, hoewel de eerste zoals gezegd in mijn jeugd boorde zonder verdoving. Daar zal hij wel zijn redenen voor hebben gehad, maar boren zonder verdoving zou ik niemand willen aandoen en zeker geen kinderen. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 3. Ik zal je mijn ervaringen met de schooltandarts en later met de zgn. ziekenfondstandarts besparen. De laatste 14 jaar hadden we een hele vriendelijke tandarts, die probeerde mijn gebit in stand te houden. Hij was al oud en toen hij er vorig jaar mee stopte, kreeg ik bij de volgende tandarts de schrik van mijn leven. Van een mondhygiëniste had ik nog nooit gehoord en nu blijkt mijn gebit voor een deel niet meer te redden door Parodontitis. Terwijl ik geen pijn heb, staan mijn tanden en kiezen niet meer zo stevig. Ik probeer het uit te stellen, maar ik ben bang, dat het kunstgebit niet ver weg meer is. Dat vind ik vreselijk, want ik ben mijn leven lang altijd op tijd naar de tandarts geweest en heb mijn gebit altijd goed verzorgd, dacht ik. Jij boft met een goede tandarts en een stevig gebit. Houden zo. Groetjes, Jannie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jannie, die schooltandartsen van vroeger schijnen echt vreselijk geweest te zijn. Ik heb een vriend die zo mishandeld is door de schooltandarts dat hij al 30 jaar lang niet meer naar de tandarts is geweest. Tot mijn stomme verbazing heeft hij nog geen ernstige klachten, maar ik vrees voor hem dat dat een kwestie van tijd zal zijn.

   Parodontitis is een groot gevaar voor het gebit. Toen ik voor het eerst naar de mondhygiëniste ging rond 2009 zag mijn tandvlees er zeer beroerd uit. Gelukkig heeft zij mijn gebit weten te redden en is de situatie van mijn tandvlees nu redelijk stabiel. Ik ga wel vijf keer jaar naar haar toe. Tandenpoetsen doe ik niet erg goed. 's Avonds voor het naar bed gaan heb ik daar ook helemaal geen energie meer voor, dus is het vlug vlug.

   Ik hoop dat uw gebit nog te redden is. Een kunstgebit lijkt mij ook niet alles. Groetjes, Erik

   Verwijderen
 4. Ik had vroeger een vriendin die tandarts wilde worden, daar snapte ik ook helemaal niets van. Gelukkig was het gaatje snel en zonder pijn gevuld Erik!

  BeantwoordenVerwijderen