zaterdag 12 oktober 2019

Recept: Vegetarische (of veganistische) stamppot van spinazie

Soms moet je als kok eens wat proberen. Zoals de meeste koks heb ik wel een idee van welke ingrediënten goed bij elkaar passen en welke juist niet. Zo weet ik dat je in plaats van een stamppot met een rookworst een lekkere vegetarische stamppot kunt maken door in roomboter gebakken uien met champignons en een rode paprika toe te voegen. Om het helemaal af te maken voeg ik ook nog een flinke portie zelfgeraspte oude kaas toe.

Vanavond had ik een bevriend stel te eten. Het leek mij lekker om een stamppot met verse spinazie te maken.

Ingrediënten voor 3 personen:
- 1 kilo nieuwe aardappels in de schil
- 900 gram verse gewassen spinazie
- een flinke klont roomboter
- 1 ui
- 1 bakje champignons
- 1 rode paprika
- 250 vers geraspte oude kaas
- 150 gram cashewnoten

Bereiding: Snijdt de aardappelen in stukken en zet ze op in een grote pan met ruim water. Laat ze ongeveer 18 minuten koken (de kooktijd kan per soort aardappel iets verschillen). Smelt in een koekenpan een flinke klont roomboter en fruit daarin de ui en bak vervolgens de in stukken gesneden paprika en champignons mee totdat ze gaar zijn. Rasp de kaas. Giet de aardappels af, voeg het ui/paprika/champignonmengsel toe en stamp de spinazie door de aardappels. Warm de stamppot door en door totdat de spinazie geheel geslonken is en voeg op het laatst de geraspte kaas en de cashewnoten toe.

Het was voor het eerst dat ik dit gerecht maakte en zowel mijn bezoek als ik vonden dat het voortreffelijk smaakte. Eet smakelijk!

Van deze stamppot is eenvoudig een veganistische versie te maken door de uien, paprika en champignons te bakken in olijfolie en de kaas weg te laten. Lijkt mij ook erg lekker.

Als je erg grote eters hebt, dan kun je 200 gram aardappelen en 200 gram spinazie extra nemen.

Reacties op dit blog zijn meer dan welkom.

3 opmerkingen:

  1. Ik had wel meer aardappelen bij jou verwacht ;-) Ik doe meestal 450 gram per persoon, maar dat komt misschien ook doordat ik geen olie gebruik en dan moet je die calorieën natuurlijk ergens anders vandaan halen.
    Zongedroogde tomaatjes zijn ook heel lekker in stamppot. Ik koop dan van die gedroogde, die je even moet wellen in heet water en dan in stukjes snijden. En als je als veganist dan toch iets kazigs mist, zijn edelgistvlokken het antwoord.
    Stamppot blijft één van mijn favoriete maaltijden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Barbara, ik had precies een kilo aardappelen in huis. Ik heb ze er wel ongeschild ingedaan dat scheelt natuurlijk ook. Maar ik heb ook nog een kaasplankje bij het eten geserveerd en een flinke portie chocolade-ijs. Ik houd ook erg van stamppotten, vooral van boerenkoolstamppot en nu dus ook deze. Ik vond hem heerlijk! Groetjes, Erik

      Verwijderen
    2. Dat van die zongedroogde tomaatjes ga ik ook een keer proberen, dat lijkt mij ook erg lekker.

      Verwijderen