donderdag 6 mei 2021

Dick Bruna: De appel & Nijntje

Dick Bruna: De appel (Nederland, 1953): 26 blz: Uitgeverij Mercis & Dick Bruna: Nijntje (Nederland, 1955): 26 blz: Uitgeverij Mercis

De appel 
 

 
Wie kent ze niet, de kleine vierkante boekjes met de tekeningen en teksten van Dick Bruna? Ik vermoed dat vrijwel iedereen van mijn leeftijd en jonger er wel kennis mee heeft gemaakt. Dick Bruna is wereldwijd één van de bekendste Nederlandse kunstenaars.

Ik heb vandaag twee boekjes van Dick Bruna geleend uit de bibliotheek: "De appel" en "Nijntje". "De appel" uit 1953 is het eerste kinderboek dat Dick Bruna tekende en schreef en "Nijntje" uit 1955 is het boekje waarin Nijntje werd geïntroduceerd, veruit het populairste karakter dat Dick Bruna ooit heeft verzonnen.

In "De appel" ligt een appel in het gras die huilde omdat hij maar een appel was. Op een nacht nam het haantje dat op de toren stond hem mee door de lucht.

In "Nijntje" wonen twee konijntjes in een leuk wit huis. Het zijn meneer en mevrouw Pluis. Op een dag komt er een engel langs die zegt dat ze een lief klein dochtertje krijgen. Die dochter noemen ze Nijntje.

De tekeningen van Dick Bruna zijn in één oogopslag herkenbaar als zijnde van hem. Er zijn verschillende tekenaars geweest die hem hebben proberen te imiteren, maar hun tekeningen ogen altijd minder goed. Als klein kind was ik al fan van de boekjes van Dick Bruna en ik ben dat altijd gebleven. 

Veel mensen doen het werk van Dick Bruna af als eenvoudige kinderboekjes, maar in al hun eenvoud stralen zijn boekjes een enorme charme uit. Ik durf rustig te zeggen dat ik Dick Bruna één van de grootste Nederlandse kunstenaars ooit vind en vind zijn tekeningen bijvoorbeeld veel interessanter dan de in mijn ogen steriele composities van Piet Mondriaan met zwarte lijnen en gekleurde vlakjes.
 
Teksten ****
Tekeningen *****
 
    
 
Reacties op dit blog zijn meer dan welkom. 

Bent u op zoek
naar een mooi boek
Kijk dan bij
Ardi Seij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten